viking hoved

arab: Viking

 

Fotball er en oase for den ufarlige fremmedfiendtligheten, og sånn har det alltid vært. Også snille mennesker har alltid komponert trygghet ved å danne en imaginær, men beskytta liten gruppe av seg sjøl og fire femtiåringer fra motorbåtforeningen. Du liker de fra samme gata, og noen ganger fra samme byen.

Hudfarge betyr ingenting, og den er uansett sesongbetont. Folk kan tilbe Jehova eller Palme, Hindu, Mao eller en stripete baldakin hvis de bare kommer fra gata di. Nå er vi tilbake i fotballen. Fotball-lag skal bli til ved at vårlig ungdom spretter opp av plenene i nabolaget sånn at foreldrene må selge digre pakker med hudflerrende toalettpapir i mer enn ti år. Sånn skapes laget ditt.

Det gjelder selvsagt ikke deg.

 

Du er ikke bare kosmopolitt, du er kosmopomye, og før du legger deg sjekker du alltid værmeldinga for indre Tibet, for du føler deg i slekt med indre Tibet og tibingenes frilufts-turneringer i Rubicks kube. Du er Viking-supporter på grunn av navnet Viking. For deg ville det ikke spille noen rolle om klubben ble kjøpt opp av en arabisk sjeik som nettopp hadde tjent seg steinrik påarab det var uka si det-3 detalj 2 et bølgekraft-anlegg i Riyadh, og du ville vært like stor Viking-tilhenger om laget bare besto av de 26 slektningene hans som ble fløyet inn til Norge foran hver helg. Du ville ha heiet om laget besto av fire svenske kundebehandlere og Queensland alligatorburger-klubb, for Viking er Viking. For deg ville det ikke ha betydd noe om vikingspillerne egentlig bodde i Warszawa, i Berlin, i Milano, i Sogn og Fjordane, i Dallas eller i Pedersgadå, så lenge de spilte fotball under navnet Viking (som ingen av dem kunne uttale) på det som før het Jåttå og fødte mennesker som kom til byen på fredag med gult skinnslips.

Men for mange er det ikke sånn. De likte Viking fordi laget var herfra. Hvis Slinningen hadde vært en ukrainer som ble kjøpt fra Bodøglimt på treårskontrakt, ville han aldri blitt et slags ID-merke. Supporter-samhold er psykologi. Skyggene på Stavanger Stadion var et beskytta sted der den politiske korrektheten var like filosofisk hjemløs som avholdsmann i mannskor. Hvis du sier «gidameg, nabo Rolfsen, i dag syns jeg virkelig de ti Vålerengen-guttene var bedre enn vårt lag», har du på en måte ikke skjønt hva voksenfotball er. Den er ikke der fordi det er så moro å se menn løpe. Fotball er rein sjåvinisme. Den mest undervurderte lykkefølelsen av alle, den orgastiske utløsningen av rampethet som usjenert tribune-usaklighet kan tilføre kroppen.

Dessuten viser all forskning viser at de som banner på stadion lever lenger. Eller føler det sånn.