its alright ma

It’s alright ma tirsdag 4.4.–om Viking, Torget og pinnekjøtt til påske

 

Motto:

My eyes collide head-on with stuffed graveyards
False gods, I scuff
At pettiness which plays so rough
Walk upside-down inside handcuffs
Kick my legs to crash it off
Say okay, I have had enough
What else can you show me?

And if my thought-dreams could be seen
They’d probably put my head in a guillotine
But it’s alright ma, it’s life, and life only

(Dylan)

I går tapte Viking sesongens første kamp, så i dag har vi den store teoridagen, og den ressurssterke autistgruppa av Viking-supportere som jeg kjenner spesielt godt, sier «Benny» fordi det er et godt mantra som ikke beskytter mot eget overmot. Antakelig finnes det en slags zen-tilknytning mellom det norske fotball-landslaget, Viking og Petter Northug. De henger og dingler i forutsigbarhetens tynne marionette-tråd over et konstant svart hull. Eller så er det sånn at alle tre er omgitt av amatører, folk som har brukt så mye av livet sitt på sport at de egentlig ble arbeidsuføre av det. Når man ikke har fått til jobben sin i for eksempel 15 år (det gjelder ikke Northug), bør man i hvert fall vurdere å finne på noe annet. Jeg er helt hundre prosent sikker på at Sylvi Listhaug ville blitt en bedre sportsleder og sannsynligvis også en bedre trener. Dette er bare en fornemmelse, og den savner fakta-grunnlag. Men alt i sport er bare føling.

Hvis landet får en borgerlønn som sikrer alle en slags økonomi, slipper vi at fotballspillere skal avslutte karrieren sin med å bli managere. Nå har de ikke noe valg.

Det kan også være sånn: Av og til fødes gode fotballspillere. Men stort sett skjer det ikke. Hvis et lag ikke disponerer gode fotballspillere, spiller det liten rolle om treneren har hovedfag i kunstgras. Og sånn er det i hvert fall: I et spill som baserer seg på at ett lag skal vinne og ett lag skal tape, kan man ikke tillate seg å være forskrekka over at cirka halvparten taper og noen  reiser hjem med en nevrotisk uavgjort. Om fotball er det egentlig ikke annet å si enn dette: 50 prosent er forutbestemt til å være tapere. Bare ett lag kan vinne serien. Deal with it.

its alright ma detalj

Aftenbladet

har i dag en annen seriesak enn Viking-tapet. Torget bør lages på ny, sier kulturarbeider og urbanist Stian Robberstad. Sånn som jeg husker det, og det er bare en fornemmelse uten fakta-grunnlag, kommer kravet om at Torget må gjøres om hver vår, og derfor er Torget blitt omgjort en rekke ganger. Den siste gangen kom det antakelig noen trær, men det er bare en fornemmelse, tidligere kom det noen skumle renner i dekket. Begge deler ble gjort med utsøkt estetisk ryggdekning i trendskapende miljøtenkning, og begge deler ble utskjelt og forakta. Robberstad sier også at Stavanger sentrum må droppe konkurransen med Kvadrat. Lag det fint her!

Jeg tror også det skal genetisk manipulasjon til. Man må mutere fram en generasjon som gidder gå fra Tasta til Torjå for å bære jærpotete og gulrødde hjem i sekk, for det gjorde folk før. Det vil si: De sendte ungene sine til byen for å handle med lapp på Torjå. Dessuten kom eldre kvinner (over 25 år) med bybussene fra bydelene for sjåførene var runde og trivelige og bussene var hyppige og kostet 30 øre eller noe sånt, og dessuten hadde ikke folk bil og de visste ikke hvor dumme de var hver gang de slepte kåneveskene sine av gårde til firen.

De som planlegger Stavanger sentrum er idealister som forsøker å gjenoppvekke de døde. Det finnes ikke kåner som tar buss til byen klokka elleve om formiddagen for å se om reddikene er kommet. De generasjonene de planlegger byen for, finnes ikke. De kommer aldri tilbake heller. Nye Torjå er laget for at overflaten skal være enkel å spyle når helgefylla har spydd på den, for pilsdrikkerne har overtatt byen. De kjører uansett ikke bil. Folk som kjører bil, holder seg så langt unna Stavanger sentrum som det går an å komme. Det nye er at vi kjører til Outlet’en på Ålgård for å unngå bilhater-byen Stavanger.

Og så Viking da. Som spiller fotball på Jåttå, men uten at du skal kunne kjøre dit.

Men den gode nyheten er at nye helikoptre skal frakte oljearbeidere ut i Nordsjøen. Den nye typen har festa rotorer.

its alright ma detalj

En annen viktig sak. For mange år siden konverterte vi fra lammelår til pinnekjøtt på langfredag (alternativt skjærtorsdag) fordi Jenny likte pinnekjøtt så godt, og dessuten spiser Monica det. Jeg kan huske at jeg lurte veldig på kirkens holdning til at folk droppet lammelåret, siden den har en slags pati for de små sauedyrene. Dessuten mente jeg at pinnekjøtt hører julen til, og hvis jeg spiser pinnekjøtt to ganger i året, vil far min sin hjerteinfarkt slå ut som en slags familie-allergi. Men. I dag har petitskribenten Jøsus en forbilledlig presis gjennomgang av pinnekjøtt-problemet i Aftenbladet, på side 3. Også de som egentlig ikke bryr seg om hvorvidt de teite Kolumbus-bussene kjører på biodiesel eller biogass, vil finne tankestoff i «Pinnekjøtt og påskens sorte får».

Oops.

Spylejævlene kom omsider, og nå bidrar de til den årlige økningen av husleia samtidig som de blåser malinga av blokkene i nabolaget sånn at de snart må males om igjen. Men man kan ikke jobbe med spylere i gata. Jeg må slutte her.

Jeg bare nevner til slutt at ni mennesker ble drept av en selvmordsbomber i St. Petersburg i går, men i dag ser jeg ingen «Je suis Saint Pierre»-merker i Facebook-feedene til folk. Det er ikke så farlig med Russland. Kampanjen til markedsførerne av større forsvarsbudsjett har lykkes.

En tanke om “It’s alright ma tirsdag 4.4.–om Viking, Torget og pinnekjøtt til påske

Det er stengt for kommentarer.