Torsdag 11.1. – Litt om den søte vente-torsdagen og Downey jr.

 

Iron man 3

Max 21.30

terning 5 liten Jeg har aldri likt torsdager. De er en slags buss for tog. Uka har liksom kommet skikkelig i gang og nærmer seg den myte-omspunne og overvurderte fredagen, som uansett hvor feil den er, fungerer som en slags tivolivarsling i vestlige menneskers liv. Men før den ligger torsdagen og beveger ingen. Stavanger-folk har av historisk uavklarte grunner valgt torsdagen som komledag, og det fører faktisk til sensuell forventning i familier som bare består av mennesker over 70 år. Men den er bare en slags strekning. Et stykke univers som vi skal gjennom. Litt forvirra over at John Steinbeck kalte en roman for «Sweet Thursday», googla jeg det og fant at forfatteren er litt på min side: «According to the author, «Sweet Thursday» is the day between Lousy Wednesday and Waiting Friday.» Men nyt Downey jr.

Og til filmen.

iron man 3

Robert Downey jr. er en morsom mann med et alvorlig ansikt.

I «Iron man 3» er humoren så befriende at du kommer til å kjøre på venstre side av veien etter å ha sett den. Robert Downey jr. er en eksistensielt endrende livsstils-artist enten han spiller Sherlock Holmes eller drakt-misbrukeren og militær-magnaten Tony Stark. Robert Dj formidler den utilbørlige og ugripelige teflon-utsida til den klassiske mannen: Han er så sjarmerende at han ville fått sitte i regjering sjøl om han vernet Lofoten. Innbakt i sin digitale skrapjerns-installasjon blir han tralfa-hannen (til dere som ikke er fra Jæren: Tralfa laget roboter), en skapning som på Arnolds vis skulle ha rasla rundt i fabelprosaisk sjølhøytidelighet. Men RDj har den fantastiske evnen at han oppløser alvor. Hvis jeg noensinne skulle overraske familien med å dø, vil jeg helst ha Downey jr. der mens han vitser med at huden min ser ut som vannskadd fårepølse.

I «Iron man 3» er til og med den Bin Laden-inspirerte terroristlederen en vits. Ben Kingsley ser ut som Fu Manchu, og han truer alle med utslettelse og annen registrert elendighet, men den vitaminrike filmen tar en Peter Sellers-vri som er så elegant spilt at det egentlig burde ha oppstått en ny serie-figur. Som jeg ikke kan røpe. Kingsley eksellerer kontrollert. Her har vi den egentlige Gandhi.

«Iron man 3» overlever til og med nærværet til et søtt barn i den snøskadde utkanten Rose Hill,Tennessee. En liten gutt som er lei seg fordi han blir mobba, lei seg for at faren er borte, lei seg for det meste. Der havner mester-mekkeren Stark uten drakt, stjeler en tre-indianers poncho og ber det arme barnet slutte med sutringa. Slik oppstår et befriende (der var ordet igjen, jeg visste det ville komme) lite søtt vennskap som ikke er basert på fremtidig vern av Lofoten og Vesterålen. Ja, jeg kommer til å nevne Lofoten og Vesterålen ofte.

iron man 3 - 2

Gwyneth Paltrow og Guy Pearce tar seg fint ut.

Guy Pearce spiller en slags skurk. I 1991-versjon likner mannen en slags sjelelig uvaska marihuana-nerd, og det er veldig synd at han strammer seg opp i nåtid og erverver seg den glatte nervøsiteten til en ubalansert mobil-gründer.

Jon Favreau er også et velforma paradoks. Peppers bodyguard ser ut som en trist sacco-sekk og heter Happy. Han har et kommunalt talent for det selvfølgelige og er skjønn som en klønete onkel. Gwyneth Paltrow spiller Pepper med en milditant selvstendighetsfryd som vil begeistre alle som liker musiker-hustruer i trange kontorskjørt. I hvitt ser hun ut som en malerbok-figur som man skal få lyst til å farge sjøl, mens det rødgule håret allerede er overstadig ferdigmalt av en begeistra 9-åring.

For å irritere Christopher Nolan-fansen vil jeg også nevne den infame spøken at mannen med hjertestarteren gjennom hele handlingen blir grepet av angst-anfall. Jeg velger å oppfatte det som en stygg Batman-harselas, for som vi alle vet, var Christian Bale den andre (Will Smith var den første) superhelten som utvikla så menneskelige trekk at filmklubb-nerdene smelta.

«Iron man 3» har digre eksplosjoner, maksimalt utnytta heisekraner, hus som sprenges og mye stilig data-action. Men først og fremst er det en oppvisning i å være mann: Du snakker fort i korte setninger og fornærmer alle. 2013.

American pie 2

Viasat4 22.00

american pie 2

Eugene Levy og Jason Biggs spiller far og sønn.

terning 2 liten «American pie 2» har egentlig bare to scener. Den første jobber i nesten tjue minutter med en overbelyst lesbe-homse-vits etter at guttene så å si har kommet ut av skapet. Den andre gjentar en av de eldste morsomhetene i verdenshistorien; hovedpersonen forveksler glidemiddel og superlim og blir hekta på sin egen masturbasjon. Resten av filmen består i at menn uten ansikt går rundt og repeterer klassiske ungdomskomediers fem-seks replikker til hverandre, mens unge kvinner med pinlige kikk-på-meg-fjes siver rundt som mett akvariefisk i svett mannssauna.

Filmen er en klar suksess. Jason Biggs, Seann William Scott, Chris Klein, Tara Reid, Mena Suvari. 2001.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *