Lørdag 25.11.– En litt reservert filmlørdag, jeg må innrømme det

Sherlock Holmes: A game of shadows

Max 21.30

terning 4 liten Dette er den dårligste lørdagen jeg har sett på lenge, men det gjør ingenting, for Norge fikk et nytt ski-ess, og det var snø i gatene nesten halve dagen og en japaner vant i kombinert. Men jeg tar en kortversjon av Film på TV, i og med at jeg tilbrakte den ikke-handlende og ikke-matlagende delen av dagen foran NRK1, som er en nydelig ski-kanal hvis vi ser bort fra at egen-reklamene er kanskje det pinligste jeg har sett på skjerm i hele mitt liv. Særlig den med dama i gull. Sportsdekning på normalkanaler kommer ikke til å dø. Når folk har sunget «O bli hos mig» for den siste Farmen-seeren, vil vi fremdeles se langrenn og hopp på NRK. Der er de like suverene som TV2 er på fotball, og måtte alle andre kanaler bli hurtig utkonkurrerte. Det var ikke mye om film. Det er ikke mye å si heller.

Men til filmen.

sherlock holmes a game of shadows

Robert Downey jr., Noomi Rapace og Jude Law i røyk og damp.

Med toerfilmen blir det klart at Guy Ritchie har gjort Sherlock Holmes til en varig nasjonal skandale, som om Buckingham Palace ble bygd om til kattetoalett eller Helen Mirren måtte spille kona til David Cameron.

Den presise detaljtenkeren fra Baker Street er egentlig en slags kulturell smittebærer: Han har alltid vedlikeholdt forestillingen om at engelskmenn virker kjedelige fordi de både er beskjedne og intelligente.

Downey jr. spiller også en intellektuell Holmes. Men han løser gåter i et ADHD-liknende begeistrings-anarki. Holmes er en overvåken narsissist som setter seg på en diett bestående av kaffe, tobakk og cocablader. Som en performance-kunstner uten vokaler syr han kamuflasjedrakt som består delvis av tapetvegg og delvis av bokhylle. Det er ikke lett å vite hvem som ble ansett som mest psykotisk av den rettsmedisinske kommisjon – den Oscar Wilde-ville lille sarkasme-satanen av en detektiv eller professor Moriarty, som egentlig ser ut som en rettspsykiater.

Det mest normale mennesket er doktoren Watson, som er så gifteferdig at han bærer et litt revysnodig Harry Potter-skjerf som Mary strikket. Stephen Fry spiller bror Holmes med Finbeck-hatt og likner en rugende kjempe-pingvin som dessverre mistet egget opp i eget rumpehål.

Filmens merkeligste skapning er likevel Noomi Rapace. Flamenco-ildnende av bare utlendinghet spiller hun sigøyner med så konstant åpen munn at hun kunne komme til å sluke små katter og er en utfordring for dyrebeskyttelsen.

Filmens fremste fordel er at Robert Downey jr. fremdeles spiller en trynefin detektiv med WWF-ville hårlokker og et realitetsfjernt, erogent blikk som antakelig burde kunne vekke enker. Æh. Lik.

Filmens svakhet er han som kalles Rene. Han er anarkist, som er en slags krypto-kommunistisk fascist fra fortida. Han er bror til Noomi og han har funnet meningen med livet, og det er bombing. Handlingen rundt denne figuren er drepende kjedelig, og dessuten flytter figurene seg til Frankrike, der de virker bortkomne og anakronistiske. Det blir litt moro da keiserens tyskere avfyrer en kjempekanon, men så starter det søvndyssende sjakkspillet til Holmes og Moriarty. Da har de fleste skrudd over på Eurosport. I parentes (dette er en parentes) vil jeg legge til at jeg har sett en del på TV-serien med Cumberbatch som Holmes. Han er bra. Men til og med der var svakheten at det er umulig å finne en troverdig skuespiller til Moriarty. Han er en litterær figur. Bare det. Som Rocambole i – vet dere det? Eller Thomas Ryer i – vet dere det? 2012.

Kampen om tungvannet

NRK2 22.20

terning 5 liten Norsk spillefilm fra 1948 forteller historien om da en gruppe sabotører sprengte tungtvannsfabrikken på Rjukan for at ikke tyskerne skulle kunne lage atombombe. Henki Kolstad og Johannes Eckhoff er med. 1 time, 40 minutter.

The world is not enough

TVNorge 21.30

world is not enough, the

Pierce Brosnan. Etter utsikten å dømme antakelig i nærheten av Bryne.

terning 4 liten Pierce Brosnan er den gjenstanden i verden som likner mest på Roger Moore, hvis man ser bort fra liket av Maurice Chevalier og inngangsportalen til Madame Tussauds vokskabinett i London. Brosnans ubevegelighet har filosofisk intensitet, han ser ut som om han virkelig tenker på å holde maska.

Bond-filmen «The world is not enough» skjemmes av overflødighet. Historien er smålåten og sær som ei Søndag Søndag-forside. Sophie Marceau og Robert Carlyle opptrer på den litt frakobla måten, action-sekvensene er tjafsete, uinteressante, som om de ble til i en verksted-orientert Speculum-performance. 1999. 2 timer, 5 minutter.

Lystløgneren

TV3 19.40

lystløgneren

Jim Carrey lærer sønn å forstille seg.

terning 5 liten Jim Carrey-komedie om en så filosofisk vanskelig sammenblanding som løgnaktighet, skilsmisse, besøkshyppighet, gode og dårlige fedre, ste-menner og glemte barnebursdager. Regissør Tom Shadyac bruker Jim Carrey som en slags støysender. Der hvor historien beveger seg betenkelig på grensen til det pinlig sentimentale, dukker Carrey opp i bildet som et esketroll og skjærer fantastiske ansikter av den typen som ellers bare oppstår i forbindelse med hard mage og sentrifugal-eksperimenter. Handler om en advokat som forhekses sånn at han ikke kan lyve. 1997. 1 time, 25 minutter.

Love happens

TV3 21.30

love happens

Aaron Eckhart hilser verdig på Jennifer Aniston. Han må ikke trekke seg etterpå.

terning 3 liten Dette er en sånn film som de andre liker, de som tror at døden ikke fantes før VG fant den opp sammen med påstanden om at alle døde var geniale engler. Hollywoods evige lektortryne Aaron Eckhart mister kona, skriver bok om hvordan man skal komme over tapet av et annet menneske og ikke bry seg lenger og dermed b lir han en selvhjelp-spesialist og ville blitt innkalt som ekspert til TV2 Nyhetene hvis kongen døde. I en hotell-lobbyder han skal presentere overfladiskheter for folk uten religion på Powerpoint treffer han blomsterselgersken Jennifer Aniston, og så oppdager han at han ennå ikke hadde glemt den døde kona. Den tabben liksom! 2009.

The love punch

TV2 Livsstil 23.05

4 Pierce Brosnan og Emma Thompson spiller fransk komedie der det skilte ekteparet oppdager at en fransk finansmann har stjålet pensjonspoengene deres. Franskmannen skal gifte seg, og de to svindla planlegger å stjele brudens giftering, verd 10 millioner dollar. Timothy Spall er også med, og det er bra, men ellers er ikke filmen blitt sjenerende godt likt. Antakelig blir de fraskilte kjærester igjen, så dette er egentlig en slags dagdrøm for skilsmissebarn. 2013.

Big game

TV2 Zebra 21.00

big game

Samuel L. Jackson på fjellet i Finland?

terning 5 liten Når finnene lager actionfilm bør du følge med. Denne handler om at Air Force One blir skutt ned over Finland, og tenåringsgutten Oskari må hjelpe den amerikanske presidenten Samuel L. Jackson. Regissøren er Jalmari Helander, som laget «Rare exports». 2014.

Den siste actionhelten

Viasat4 21.00

last action hero2, the

Arnold Schwarzenegger skyter med pistol.

terning 5 liten «The last action hero» ble ikke regnet som en suksess da den kom, men filmen har en del hyggelige kvaliteter som egentlig gjør den til en barnefilm med litt for voldelige scener her og der. I «The last action hero» dumper en kinovant guttunge over i filmens verden som assistent for aksjonshelten Jack Slater (Arnold Schwarzenegger). Han bringer forvirring inn i det enkle lykkelandet, der man like selvfølgelig omgir seg med tegnefilm-purker som en digitalisering av Humphrey Bogart, ved å forsøke å tilføre fiksjonen viten om at den er en fiksjon (egentlig en teologisk metafor som kan anvendes på så mye). Det går selvsagt ikke an. På samme måte som Jack Slaters tegneserie-enkle underholdningsvold ikke funker når han detter inn i vår virkelighet.

Her hos oss er verden sånn: Du skal møte tidsnok på skolen og oppføre deg skikkelig. Helter er tapere her. Handlingsmennesker er tapere her. Sånn må det være, og de som kribler for mye, får heller klatre i fjella sine og vandre over ørkener og breer hvor de ikke gjør stor skade.1993. 2 timer, 2 minutter.

En tanke om “Lørdag 25.11.– En litt reservert filmlørdag, jeg må innrømme det

Det er stengt for kommentarer.