Torsdag 13.7.–Ja, her er Filmen, på selveste torsdag den trettende

 

Haisommer

Viasat4 22.30

terning 5 liten På selveste torsdag den 13. (siden torsdag er den nye fredagen og fredag er den nye lørdagen og lørdagen også er den nye lørdagen og søndagen er den nye briefedagen for middelaldrende mennesker med fjellsko og mangel på intellektuelle ambisjoner) en legende av en film. «Haisommer» er filmen du skal ha sett, det er filmen som sammen med «E.T.» skapte en underholdnings-gigant av den nevrotiske jøden Steven Spielberg, og det var til og med før, da man kunne si jøde uten at folk enten kom og tråkka på Jaffa-appelsinene dine eller skrek at å si jøde var som å si neger. Spielberg var den andre sida av Woody Allen. Han kom inn i Hollywod og beholdt filmbyen. Han var Messias. Og han laget filmer som alle liker, både de som dyrker mais fordi Jesus gjorde det, og hipsterne.

Ja, det er den.  Til filmen.

haisommer

Robert Shaw, Roy Scheider og Richard Dreyfuss jakter den store fisken.

Det finnes fremdeles ærlige mennesker som bare bader i ferskvann blant igler og flått fordi de så Steven Spielbergs geniale skrekkfilm «Jaws» i 1975. Filmen handler som kjent om at en stor hvit hai terroriserer feriested, men de sterkt sedvanlige myndighetene er feige og grådige og vil ikke høre på den ærlige sheriffen. Det kan kanskje virke beroligende i ettertid å vite at da Spielbergs mekaniske hai skulle sjøsettes for første gang, sank den som en stein. Det kan også være greit at det avspiste hodet i bånn av båten ble filma om igjen i Verna Fields svømmebasseng fordi Spielberg ville ha noe som folk virkelig hylte av i kinoene. De gjorde. Av Verna Fields basseng.

For oss nordmenn er det hyggelig at historien i «Jaws», som man egentlig burde ha oversatt med «Jafs», er den samme som i Ibsens «En folkefiende», der hoved-ideen er at den sterkeste er den som er mest alene eller noe sånt. Forfattere er ofte asosiale mennesker som i stedet for å hygge seg med reker i solnedgang sitter aleine i ei stue og forbanner fellesskap og uforstand mens de drikker italiensk rødvin og spiser gale kneippbrødskiver med kald ost for å vise at de ikke bryr seg. Sånn oppstår fortellinger som dette. Flertallet tar alltid feil, tenker forfatteren og snakker bittert til edderkoppen i det tomme kaffekruset.

For egentlig er det antakelig sånn at man ikke kan legge ned et helt samfunn fordi om en hvit hai har spist ei jente i bikini. Jenter i bikinier finnes det mange av, men arbeidsplasser er sårbare og få. Folkefiender som Raymond Johansen og hans logistikkfiender kan virke forførende ekte, men ofte er de bare sjeler på vidvanke, mennesker som misliker verden og ønsker å straffe noen. Mye idealisme er bare forkledd aggresjon. «Haisommer» ble laga i 1975 da utviklinga virkelig var sint og anarkistisk. 1975.

Dr. No

Max 21.30

dr no-2

Sean Connery i åpen bil med flagrende tupé.

terning 5 liten Ja, du vil. Omsider etter mangfoldige års nøling (men det finnes faktisk menn som kommer sammen og ser gamle Bond-filmer jevnlig) skal du se om igjen den første James Bond-filmen. Og jeg lover deg: Det var ingen som ante rekkevidden av det de så, og det var ingen tegn på at dette var starten på en av de mest mega suksessene i filmens historie. Året var 1962. Jeg var i ferd med å få halvlangt nedoverhår etter at Tommy Steele-sveisen var forlatt, jeg var såvidt på vei inn i duffelcoat-alderen, og da jeg omsider fikk se «Dr. No» på kino, var det med et overlegent flir: Ja, disse amerikanerne! Vel, briter egentlig.

I 1962 hadde reflektert ungdom (de var riktignok ikke mange) et ironisk forhold til gale vitenskaps-doktorer som het No og bodde på et øde lille-helvete der de hadde lokket en anselig mengde militært kyndige idioter til å dø for seg. Nesten som dr. George Bush mange år seinere. Ursula Andress var riktignok en slags pubertets-åpenbaring, men bikini-sex var ikke helt politisk korrekt ennå, og dama så faktisk litt tarvelig ut der hun kom spankulerende opp av havet. James Bond var en dresskledd streiting, og han utøvde en profesjonell vold som vi i Folkereisningen Mot Krig var motstandere av. Fem år seinere var jeg filmkritiker i Porsgrunns eneste by-avis og slaktet Bond-filmer så arrogant at kinosjefen fikk legeforbud mot å snakke med meg. Sånn var det.

Ennå syns jeg James Bond er en kjønns-fascistisk fritt, men jeg liker filmene. Sic transit soria moria glundi, eller hvordan det var.

I ettertid vet vi at testosteron-bomba Sean Connery brukte parykk i alle Bond-filmene og at forfatteren Ian Fleming sa «absolutely dreadful» om «Dr. No». Connery var forresten fryktelig redd for edderkopper, og scenen der en av kravler over ham ble først fotografert med ei glassplate mellom dyret og skuespilleren. Det funka ikke, så en stuntmann måtte gjøre jobben. Han skal siden ha sagt at scenen med tarantulaen Rosie var den nifseste han noensinne spilte inn. Og la meg bare navne at Julie Christie skulle ha spilt Ursulas rolle, men produsent Broccoli syntes brystene hennes var for små.

Filmen handler altså om at Bond skal etterforske et mord og kommer til Jamaica, der det finnes ildsprutende drager, edderkopp-fare og tre dødelige blinde mus. Hygg dere skamløst. Vi lever i et årtusen der Senterparti-politikerre stiller opp full frontal i VG. Dette tåler dere. 1962.

Bring it on again

TV6 21.30

terning 3 liten Nei. Dette er en cheerleader-film der de koselige cheerleaderne blir uvenner med den tyranniske kapteinen, og du vil ikke se den. Hvis du har lest hele forrige periode, vil du ikke se den. 2004.

Mean machine

TNT 21.00

mean machine

Jason Statham har ordna opp på soccerbanen.

terning 3 liten Du vil abonnere på TNT. 3 Vinnie Jones kommer også i fengsel og setter sammen en hær. Den består av fanga fotball-sparkere, og filmen ble åpenbart laget for å gjøre fulle hooligans enda mer brutale. «Mean machine» er basert på nesten-klassikeren «The longest yard» (1974, med Burt Reynolds), men i denne tostavelses bøllebrite-versjonen går verdens mest indolente Jones rundt og likner en holdningslaus hat-generator. Humoren er død i engelsk fotball, og folk ser ut som finansherja idretts-zombier. Vinnie Jones bærer preg av det. Do you, Mr. Jones?

Han spiller en ballstjerne som det går alkoholisk med, og derfor slår han ned politimenn. Mannen kommer i David Hemmings’ fengsel, og der skal han egentlig ikke trene fotballaget. Det gjør han likevel i en amatørfilma kamp mot vokterne. 2001.

Over the top

TNT 22.50

over the top

Sylvester Stallone kjører diger truck med sønnen David Mendenhall.

terning 4 liten Du vil abonnere på TNT. Dette er antakelig den mest harry filmen som er laget. Sylvester Stallone spiller en litt tungnem trailersjåfør som dessverre fikk barn med dattera til en jabbete riking, og han kidnapper sønnen for at han skal få være med og se på at faren konkurrerer i armbak! Filmen ble regissert av katastrofen Menahem Golan i 1987. 1 time, 33 minutter.