Torsdag 15.6.–Torsdag er dagen med det rare i, og tysk klassiker

 

Pirates of the Caribbean: On stranger tides

Max 21.30

terning 6 liten Faktisk fire filmer som er enten garantert severdige og antatt severdige på de normale kanalene. Dessuten anbefaler jeg en kjapp tur til Sverige fordi Sverige viser en tysk film av Fassbender, og akkurat det er sjeldnere enn krill i kakaoen (herregud, hvor kom den fra?) Johny Depp dukker opp i en Kevin Smith-film, og Christian Bale spiller problematisk brødredrama og Sharon Stone, som jeg i et utdatert 1993-vidd kalte Shareware Stone, kler av seg for den samvittighetsløse forfatteren Joe Eszterhas. Sånn er denne komledagen. Overraskende full av merkelig sjarm, toppet av en sekserterning for den svimete piraten fra Karibien.

Men til filmen.

pirates of the caribbean on stranger tides

– Hvis du hadde en søster og en hund, ville jeg ha valgt hunden. Johnny Depp til Penelope Cruz.

På filmlerretet kan Jack Sparrows leddlause handikap-sjarm av og til virke litt voldsom. TV gjør ham perfekt. Johnny Depp er egentlig en subtil fyr, men selv spesialister på følsomme munnviker ser ut som støyete plakathysterikere på 20 meter lerret. Hvis boulevardene revner av jordskjelv i Santa Monica, da vil jeg se det på kino. Johnnys snedige anti-maskulinisme hører hjemme på TV, for der blir den plastisk i stedet for patologisk.

Filmen starter som en nesten-farse. Båtsmann Gibbs står tiltalt som Jack Sparrow, Sparrow sjøl er utkledd som dommer. Så kommer chariots of fire-ferda gjennom Londons gater og en engelsk hertug som likner både Gisle Wink og Jabba the Hut. Barbossa har rota vekk «The Black Pearl», og ansiktet hans er flekket av postfestiske pudder-rester. Dette er England. De grimmes land. Derfor er det helt på sin plass at Jack treffer igjen pappaen sin, en mann som antakelig fant ungdomskilden sjøl om det ikke ser sånn ut. Keith Richards er en zprek zombie i sin tid, og dessuten en forgudet bad boy uten anger og frelse.

Penelope Cruz er innledningsvis utkledd spanjol, en slags Kjøpmannen i Venedig-transe som antakelig funker fordi lyset er så dårlig: Dette er den tida da de hadde fyrtøjet i stedet for litium-batteriet. Cruz spiller ufullført spansk nonne fordi Sparrow kom forbi med sin lespende gange og sine uberegnelige sverdfakter. Dama kan likevel ha funnet ungdomskilden, og det virker også sannsynlig, for hun var med i noen gamle Almodovar-filmer og skulle egentlig ha liknet en Mallorca-turist.

Herfra starter et småkult, finsnekra eventyr for veldig blide hjemmeseere. Svimete svermerier mot zombiemannskap. Djupe appelsinfarger som om verdens digreste parafinlampe skinner på dauingene, som om psykoanalysens dunkle sjelebelysning har lagt sin elsk på kaptein Sparrows skip mens den deilige musikken dundrer som en venstrehånds Tsjaikovskij uten årstall.

Pappaen til Penelope ser ut som Johnny Cash. Han har et magisk sverd. Han er the Man. Han har et ildsprutende skip. OMG, som Kristin Halvorsen ville ha sagt om noen fortalte henne at det er sånt man sier nå.

Keira Kinghtley var egentlig Pirates-dama. Men Cruz har bein i nesa som en rhinocerotidae, samtidig som hun ser ut som en altfor nyvaska Woodstock-deltaker i sitt hodebånd og sine falleferdige kjoler. Tango og deretter poetiske, upålitelige havfruer i Whitecap Bay. Kappløpet mot ungdomskilden starter, men hjelpepresten forelsker seg i Syrena med halen, og seinere enn alle andre kommer spanjolene, for de har så elendige flyselskap. Pust ut.

Dette er nydelig, skamløs søndags-underholdning, og du kommer til å elske den på TV. Også fordi Depp sier til Penelope Cruz: Hvis du hadde en søster og en hund, ville jeg valgt hunden. Det er fornærmelsen sin, det! 2011.

Tusk

Viasat4 22.30

tusk

Justin Long med Michael Parks i villmarka.

terning 4 liten Kevin Smith har laget denne filmen, og han er en ujevn fyr med småskeive urterøtter på nittitallet. Han har regissert en komedie med Justin Long, og den handler om at en podcaster (det er antakelig et yrke) savnes i villmarka, og kameraten og eksvenninna slår seg sammen med en politimann for å lete etter ham. Johnny Depp er på rollelista. Filmen har fått redusert mottakelse på imdb, men jeg ville ha tatt sjansen, for nittitallets skyld. 2014.

Øye for øye

TV2 Zebra 21.00

øye for øye 2013

Christian Bale nedover jernbanelinja med en rifle i hånda.

terning 3 liten En slags actionfilm med Woody Harrelson og Christian Bale. Handler om to brødre som vil ha et bedre liv borte fra gruvebyen, men i stedet for å sykle til Finnmark roter de seg borti kriminalitet, og så kommer den ene broren i fengsel. Da han kommer ut igjen er lillebror borte, og så må han bestemme seg for om han skal lete. Jeg tror han gjør. 2013.

Maria Brauns äktenskap

Svensk TV2 22.15

maria brauns ekteskap

Hannah Schygulla i tysk klassiker.

terning 5 liten Dere som har svensk TV2, kan velge en tysk film fra gamle dager. Den er laget av den spesielle tyske filmkunstneren Rainer Werner Fassbinder, som døde i 1982, 37 år gammel. «Die Ehe der Maria Braun» ble laget i 1976, som en del av en trilogi som ble fulgt av «Lola#» og «Veronika Voss». Hanna Schygulla spiller Maria Braun, en fattig soldat-enke som slår seg opp i etterkrigstidas Vest-Tyskland og blir et slags næringslivsmirakel med eget industri-eventyr. Fantastisk rolle av Schygulla og en må-se-film for alle filminteresserte. 2 timer.

Sliver

TNT 23.55

sliver

Sharon Stone deltar hjerteligst.

terning 4 liten Man trenger ikke føle seg underholdningshemma fordi om man ikke klarer å like den filmatiske kjølig-kopuleringa «Sliver». Dette er en film som forholder seg til virkeligheten med en sjarmerende mangel på interesse for hva som pleier å foregå der. Som om diskjockey-forbundet var på utflukt til Bondeland sammen med mannequin-foreningen. Men det går an å kose seg.

Sharon Stone (blant datafriker antakelig kalt Shareware Stone, i sin tid), må leve videre med den skjebnen at hun ble kjent som sjarmør med pels, og spiller her ei rådvill, enslig jente som flytter inn i en hjørneleilighet der den forrige beboeren begikk selvmord. Dreping skjer. Som medspillere i et slags folkefattig Cluedo treffer hun a) Jack og b) Zeke. a) Jack er forfatter og spilles av Tom Berenger med en brummende, heftig mannslighet som bare fins i provinsteatrenes folkepark-farser og fjernsyns-serier om nordlendinger, mens b) Zeke eier huset. Han framstilles av William Baldwin med en sleip, listende gummisåle-sensualitet som gjør at alle kontroll-teller lommemynten før de går hjem, og han snakker konstant som klokka halv tre om natta.

En av disse to er en fæl fyr.

Men det bryr ingen seg om. Kikkinga på Sharon og de andre er både vittig og deilig på en helt uproblematisk måte, og tilblivelsen av kriminalitet virker uvesentlig. Når både forfatteren Joe Eszterhas (også manus til «Basic Instinct») og Stone har skrevet fra seg, hviler det en ubeskrivelig, upersonlig hygge over kinosalen. Som om vi skulle ha vært på omvisning i damedusjen i Svømmehallen og ikke skjemtes for det en gang fordi vaktmesteren var med. 1993.