Mandag 25.7.– Generøs NRK-dag med stilig Statham-action

 

Killer elite

NRK3 21.30 og NRK1 00.45

terning 5 liten Om mandager har jeg sagt alt som kan gjentas, så på tross av at det antakelig finnes folk som begynner på jobb igjen i dag, tvekroka av selvmedlidenhet, skal ignorere den store startdagen og feire en litt fin begivenhet. Misjonær-kanalen NRK viser både på eneren og treeren en streit og voldelig Jason Statham-film der Robert De Niro deltar med et vilt vilmarksutseende midt i byen. Det syns jeg NRK skal ha takk for. Vi er mange som føler oss fryktelig oversett når NRK setter sammen filmprogrammet sitt slik folkehøgskulelektorer planla torsdagssamling i furu-aulaen med tsjadske filmer om krøtter. Vi har en fin dag i dag.

Men til filmen.

killer elite

Mandagsmenn: Jason Statham og Robert De Niro gjør det de må.

Noen ganger går du ut av kinoen og vet du at du fikk det du kom for. Sånn er denne filmen. Ikke spesiell. Ikke god. Hva du kom for.

Når Jason Statham med så svart skjeggrot at han kunne vært bror til Mikke Mus sin omfangsrike fiende Svarteper, kaster seg ut gjennom vinduet i annen etasje bakbundet til skamslått stol, da føles det rett. Det var en enkel stol, og ingen kommer til å savne den.

Robert De Niro er gjenoppvekket fra de hensiktsløse komedienes dødsrike og spiller senior-morder i leiebransjen med istappøyne og neo-mandig åttitalls-skjegg. Clive Owen har mistet det ene øyet, men han har til gjengjeld vunnet seg en stødig Steinkjer-bart. Alle disse tre mennene er så mye større enn virkeligheten at de kunne ha forsvunnet hele Midtøsten, og ingen ville ha skjønt hvordan de flytta pyramidene fra Gaza til Kairo.

Filmen handler om en jobb der tidligere britiske spesialsoldater skal myrdes sånn at det ser ut som en ulykke. Owen er en sånn eks, og han skal forsøke å hindre det. På landsbygda har Statham en kornvâr kjæreste i hyggstyvlar, så han vil ikke dø lenger. Simsalabang-bang.

McKendry har laget en film med hoppestokk-rytme, men den står i alle fall aldri stille. Når den starter for tredje gang har du vennet deg til det. Og som sagt: Ingen går inn på en Statham-film for å kline. Du er der for ødeleggelsene. 2011.

Runaway bride

FEM 20.30

runaway bride

Julia Roberts spiller nevrotisk jernvarehandlerske på landet.

terning 5 liten Fordi verden har gått videre har jeg oppgradert denne romantiske komedien til femmerterning. Det fortjener den antakelig ikke. Men jeg gjør. En tragisk historie om ei brud som alltid stikker av fra bryllupet sitt, og derfor er en slags bygdeoriginal i en by på størrelse med Randaberg sentrum. Stjerne-journalisten Richard Gere skriver om henne og får sparken. Derfor møter han fram noen dager før hun skal giftes med gymlæreren. Alle vet hva som kommer til å skje. Ingen gifter seg med gymlærere i film. Marshalls film er bekreftelseskos for spesialpedagoger. Den lille byen på landet fortoner seg som en åpen institusjon for valium-dopa eksentrikere. Der er Julia Roberts den lokale Malde’n på Torjå. Da hun spilte filmen, var den arme dama så nedslanka at hun så ut som en tanngard med kyllingkjøtt rundt. Men filmen er ikke godt nok skrevet. Det meste som skjer, er halvparten av en morsomhet. 1999. 1 time, 56 minutter.

The change-up

TV6 21.30

change-up, the

Jason Bateman forsøker å lære seg barn.

terning 3 liten To veldig forskjellige menn havner på byen sammen og våkner i hverandres kropp. «Brokeback Mountain 2»? Ikke i det hele tatt. En slags tidsreise til 1980-tallet da guttunge plutselig får kroppen til Tom Hanks og Jodie Foster nettopp var blitt mor si. Skuespillerne her er Ryan Reynolds og Jason Bateman. På norsk het filmen «Hvis jeg var deg». 2011.

The assault

TCM 21.00

assault, the  l'assault

Aldeles ikke inspecteur Clouseau. Franske spesialsoldater angriper fly.

terning 4 liten Den gamle Turner-kanalen tar over noe som Silver dreiv med (husker Silver? Mye snedig film). Den viser franske filmer. Denne ville jeg faktisk ha sett hvis jeg var dere, for «L’assault» er en fransk action om SWAT-soldater som får i oppdrag å storme et kapra Air France-fly og redde passasjerene. Filmen er dessverre basert på sann historie, men jeg tror den er bra. 2010.