The descendants

The descendants

Amerikansk drama. 2011. 1 time, 55 minutter. Tillatt for alle. Regi: Alexander Payne. Med George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause, Matthew Lillard.
2 Amerikanere lever inne i ei boble som hindrer dem i å se verden. Inne i denne pseudo-virkeligheten er Newt Gingrich politiker og George Clooney skuespiller.Det er ikke alltid lett å ta dem alvorlig.
«The descendants» er en Hawaii-pakke med enkelt ukeblad-innhold. De overatlantiske Oscar-erogenene blir pirra av mange nærbilder med tårer og sorg, og så lenge folk griner på film, er det ingen som bryr seg om at det ikke finnes en skikkelig handling, en holdning eller et poeng.
George Clooneys ukontrollerbare kone ligger i koma, og George skal takle den mannsfjerne oppdrager-rollen som om den var atomfysikk. Han skal også ordne en av disse evindelige business-dealene som plager amerikansk film med sine finanstekniske uvesentligheter.
Clooney ser ut omtrent slik Tom Selleck gjorde i «Magnum». Han illuderer følsomhet ved å se langvarig forvirra ut, og han går rundt i allmenn-menneskelige shorts. Over bildene durer hans monotone fortellerstemme: God aften, mitt navn er Cox.
Den sinte tenåringsdattera røper at den døende dama var utro (med Matthew Lillard fra «Scooby Doo» av alle ting), og så handler resten av filmen om at George (fremdeles i shorts, og fremdeles med forvirra fjes) skal finne damas elsker sammen med de to sinte døtrene sine og en karikert dude som heter Sid.
Det blir mye triste fjes. Det blir mye Fretex-brukte resonnementer.
Det blir klimprende Hawaii-musikk som klistrer seg til huden som svovelsyre, og det blir en følsomhet som likner tarmgass når den bobler i badekaret.
Før fantes noe som vi kalte TVNorge-filmer. De var billige TV-greier om familieting, og de ble laga for å selge Kleenex. Her er en med krem.
Jeg skal si noe om George Clooney. Kvinner har lett for å forveksle virkningen på egen seksualitet med filmkunst, slik menn gjorde med Marilyn. Det er OK. «ER» var laga for det. Men det var aldri meningen at Clooney skulle få Oscar for grining.